Winterdip en de week van de lentekriebels

De afgelopen dagen werden we verrast door een paar zachte dagen die de lucht meteen vullen met de geur van de lente. De vorst heeft even plaatsgemaakt, en in combinatie met de langzaam toenemende daglichturen lijkt onze wereld plotseling te ontwaken uit haar winterslaap. Het is verleidelijk om te geloven dat de lente al in aantocht is.

In deze blog verkennen we de valkuilen van deze winterse illusies en delen we tips om verstandig om te gaan met de veranderende seizoen stemmingen zodat we niet overmoedig worden door deze ogenschijnlijke lentekriebels.

Het is nog steeds hartje winter, en hoewel de verlokkingen van de tuin lonken, is voorzichtigheid geboden voordat we ons al te enthousiast in de buitenlucht storten voor tuinklussen.
Wanneer je na een periode van vorst onverwacht zachte dagen in januari en februari ervaart en de vogels al druk in de weer zijn met nestmateriaal, is het verstandig om met zorg naar je tuin te kijken.

Hier zijn enkele aandachtspunten:

1. Vogelactiviteit:

Als je vogels ziet sjouwen met nestmateriaal, is dat een teken dat ze zich voorbereiden op het broedseizoen. Overweeg het ophangen van nestkasten en zorg voor een aanvullende voedselbron, zoals vetbollen, om de vogels te ondersteunen tijdens deze vroege fase van het jaar. Creëer een ontspannen sfeer met een vogelvoederplek voor je keukenraam of werkplek. Geniet tussen taken door van vogelcapriolen; een rustgevende afleiding van het beeldscherm.

2. Vorstgevoelige Planten:

Controleer je tuin op vorstgevoelige planten die mogelijk schade hebben opgelopen tijdens de koude periode. Zelfs als de temperatuur stijgt, kan de grond nog steeds bevroren zijn, wat delicate planten kan bedreigen.

Lees hiervoor ook de blog over duurzaam tuinieren in de winter: https://www.mijn-groene-hart.nl/blog/vorst-in-de-tuin-duurzaam-tuinieren-in-de-winter/

3. Snoeien: 
Wees voorzichtig met snoeien, vooral bij bomen en planten die in rust zijn. Sommige bomen en planten reageren op onverwachte warmte door uit te lopen, maar als er later opnieuw vorst komt, kunnen de nieuwe scheuten beschadigd raken. Wacht liever tot de kans op vorst aanzienlijk is afgenomen. In de blog van volgende week zal uitgebreid worden ingegaan op welke bomen en planten je in deze periode wel kan snoeien.

4. Bodemvocht:

Controleer de vochtigheid van de bodem, vooral als de vorst net is verdwenen. Hoewel het verleidelijk is om meteen aan tuinklussen te beginnen, kan bewerkte grond sneller uitdrogen. Overweeg het toevoegen van organisch materiaal om vocht vast te houden en laat de bodem verder voorlopig nog met rust.

Lees hierover ook meer in de blog ‘Betoverende Winterse Silhouettten’ https://www.mijn-groene-hart.nl/blog/betoverende-winterse-silhouetten/

5. Insectenleven:

Sommige insecten zoals bijen, hommels en lieveheersbeestjes kunnen uit hun schuilplaatsen komen als de temperaturen stijgen. Dit kan van invloed zijn op de lokale biodiversiteit en kan ook invloed hebben op de bestrijdingsstrategieën voor plagen in je tuin.

 

Heb je vragen of behoefte aan advies voor je eigen tuin?

Stuur ons gerust een persoonlijk bericht; wij staan klaar om je verder te helpen. Samen kunnen we onze tuinen tot bloei laten komen!